Амадео Воткинс је „идеална“ NАТО комбинација за Србију – реформа МУП-а

Featured image

У саопштењу за јавност синдикат полиције обавештава да је Реформа МУП Србије поверена Британцу др Амадеу Воткинсу. Иначе др Амадео Воткинс је „идеална“ NАТО комбинација за Србију, отац му је Британац, а мајка Хрватица – па треба очекивати и „идеалну“ реорганизацију МУП-а, али не за Србију.

Др Воткинс је недавно постављен за саветник министра Небојше Стефановића. Извесно је да се он на тој функцији не налази зато што је то министар тако желео, већ зато што је др Воткинс наметнуто решење као експонент NATO-а, тако да његова улога надилази улогу министра, а вероватно и премијера. то јасно ставио до знања свим својим „сарадницима“ у Министарству. Др Воткинс је 2000-их спровео реформу Министарства одбране и Војске Србије, где је дошао у време када је министар био Борис Тадић.

Иако је тек недавно званично постављен на садашњу функцију, др Воткинс је већ извесно време ангажован на реформи МУП-а, а о томе говори и податак да је још октобра 2013. године као сарадник на пројекту реформе управљања људским ресурсима у Министарству учествовао на састанку делегације МУП Р Србије у Загребу са колегама из Хрватске .Др Воткинс перфектно разуме и говори „западну“ варијанту српског језика. Отац му је Британац, мајка Хрватица. Из неких докумената из афере „Викиликс“ може се закључити да су га Американци користили као обавештајни извор – шта онда тек рећи за Британце!?

Када овако нешто прочитамо просто се намеће питање јесмо ли уопште неки облик државе и где је крај западном туторству ако уопште крај и постоји. Друго што се намеће како да верујемо министру Стефановићу и како да грађани имају поверење у „нашу“ ако нам запад и НАТО њу креирају. И треће, или прво, морамо се сетити Зорана Ђинђића и његовог убиства. И тада је у МУП-у поред министра Душана Михајловића на свим седницама врха полиције и ДБ-а (Државне Безбедности) која је била у саставу МУП-а седео неки британски „експерт“. А ето догодило се да на дан убиства нису радиле сигурносне камере, није било полицијског покривања простора око зграде Владе, а некако се баш „случајно“ погодило да је и једна јединица британских Гурки оперативно радила у Србију на откривању Хашких оптуженика, кажу. За више од месец дан нису открили ни једног Хашког оптуженика, а нису открили ни да се атентат на нашег премијера спрема. Можда им то и није био задатак. У ствари, њихов задатак, а ни кретање, у ствари није знао нико, од наших виших и највиших функционера, једино су сазнали да су се одмах након убиства Ђинђића из Србије повукли – обавестио их је британски саветник министра Михајловића.

О Гуркама се никада и није много причало, ваљда и зато што је било неважно, јер су „убице“ Ђинђића одмах пронађене. Били су толико аљкави па је доказног материјала било на сваком кораку. Чак су и ћебе на прозору са кога су пуцали оставили, а и десетак опушака цигарета, са којих је одмах ДНК методом непобитно утврђено ко је са прозора пуцао. Воду је мало мутило лично обезбеђење Ђинђића да су испаљена три хитца, зрна нису пронађена, али шта обезбеђење зна колико је пуцња било. Уосталом у Baden-Württemberg-у су све утврдили само нису баш били сигурни, јер нису имали неки већи део зрна да би могли да кажу из које пушке је пуцано. А наши су иначе пушку одмах нашли, не у Сави или Дунаву него испод шура на једном новобеоградском градилишту. Уосталом и неважно је, два или три хитца, или из које је баш пушке опаљени, Ђинђић је ионако већ од првог био фактички мртав.

Али да не разглабамо о Ђинђићу ту је све „јасно“, пола ЈСО је осуђено на по три пута по 40 година затвора, све од Легије, па до Звекија…, а ко је стварно планирао и спровео то убиство, сазнаће се. O angažmanu Др Воткинсa да нам среди МУП, из визуре Ђинђић нека брину они који могу бити мете.

Но, нама пада нешто друго напамет. Можда је Др Воткинс ангажован због хапшења ових наших поштених тајкуна, којима је свима пупак у Лондону, а рачуни опет у неким британским off-Shore зонама. Наш нестручни МУП их стално малтретира, тужилаштво предмете развлачи као клиња жваку, судови и адвокати ионако не раде, па Лондон ту много губи. Нема наших пара да редовно цуре у финансијски центар, а и слабо се убира порез у опет Лондонским off-Shore зонама. Пошто је све везано за Лондон сасвим је логично довести управо човека из Лондона (Др Воткинсa) да те наше полицијске дунстере, који узнемирава Мишковића и братију разјури, како би чвор око пара и пљачке био „решен“ и у Лондон се наставило пребацивање, не наших, већ Мишковићевих пара. Наравно све те кадровске промене биће уобличене у неопходност ефикасног рада МУП-а, односно реформе. Па ако све реформишемо како да тај сектор тајкун-пљачка-криминал-корупција остане нереформисан.

Синдикат полиције се ту нешто прибојава да ће да лети перје не све стране, што је и разумљиво, али каква би то реформа МУП-а била ако би сви остали на својим местима и још у пуном саставу. Синдикалци, ништа се ту не брините. Др Воткинс тако добро зна људе, њихов досадашњи учинак и способности бар свих челника, а и дубље у нашем МУП-у, грешке неће бити. Неки вама важни сегменти Полиције не треба ни да постоје – само ви тога тренутно нисте свесни. То је та британска стручност, да види проблем тамо где га нико нормалан, па ни ви не запажате.

Морате имати поверења у таквог експерта, па он нам је и Војску за време Тадића сређивао и видите кава је. Сила бре, а пола некадашњих јединица нема, јер нису потребне. Нас нема ко више да напада. Тако ће бити и са полицијом. Народ је толико медијски дрогиран, а финансијски умртвљен да Полиција у ствари само троши паре јер су сви као бубице. И министар Стефановић вам је рекао, опада криминал, корупција, пљачке више и нема, босове дроге су похапсили, а ситни дилери падају сваки дан. Једино те тајкуне бивше министре и директоре хапсе сваки дан, а то ипак не може и ту нешто није у реду јер, где су паре ако су толико пљачкали. Већ смо констатовали да у Лондону нису, а нису ни у лондонским off-Shore зонама. И да ми не разглабамо више господина др Амадеа Воткинса је НАТО послао да нам полицију среди, па зар и у НАТО да сумњамо. Него ево шта у свом саопштењу каже Синдикат српске полиције, јесте мало бојажљиво, али кажу доста тога. Чак знају и да га министар Стефановић није довео, а ни премијер Вучић, већ да га је НАТО поставио – што јасно говори да је у МУП Србије био прави хаос и да су на карају наши пријатељи из НАТО-а морали да интервенишу. Ма исто као на Косово.

Уредништво Српске политике

Синдикат полиције: реформа МУП поверена је Британцу др Амадеу Воткинсу

Најављене реформе Министарства унутрашњих послова наишле су на велико интересовање свих запослених, који за сада остају без одговора својих руководилаца на бројна питања која се, пре свега, тичу њиховог будућег статуса и посла

Саветник министра Стефановића др Amadeo Watkins (Амадео Воткинс), држављанин Велике Британије, није баш главни у МУП-у Србије, али и Стефановић мора њега да пита – а он каже: Само вас гледам!

На ова питања одговоре немају ни синдикати, како нерепрезентативни, тако и они који са поносом истичу своју блискост са руководством МУП-а. У потрази за правим информацијама тешко је избећи јавна поговарања, незваничне информације, дезинформације, шапутања по ходницима, претпоставке… што, све у свему, доприноси стварању све веће неизвесности код запослених. Синдикат српске полиције по питању конкретних информација с тим у вези нимало „не заостаје“ за осталима, али осећамо потребу да покушамо да вам приближимо целокупну ситуацију у складу са нашим сазнањима и могућностима.

Оно што је у овом тренутку извесно јесте да је за целокупну реорганизацију Министарства унутрашњих послова одговоран саветник министра Стефановића др Amadeo Watkins (Амадео Воткинс), држављанин Велике Британије. Такође је извесно да се он на тој функцији не налази зато што је то министар тако желео, већ зато што је др Воткинс наметнуто решење као експонент NATO-а, тако да његова улога надилази улогу министра, а вероватно и премијера. Др Воткинс је то јасно ставио до знања свим својим „сарадницима“ у Министарству.

За оне који за њега први пут чују, покушаћемо да га укратко представимо: др Воткинс је 2000-их спровео реформу Министарства одбране и Војске Србије, где је дошао у време када је министар био Борис Тадић. Иако је тек недавно званично постављен на садашњу функцију, др Воткинс је већ извесно време ангажован на реформи МУП-а, а о томе говори и податак да је још октобра 2013. године као сарадник на пројекту реформе управљања људским ресурсима у Министарству учествовао на састанку делегације МУП Р Србије у Загребу са колегама из Хрватске.

Своју каријеру у државној служби започео је 2000. године у Дирекцији за комуникацију и односе с јавношћу Министарства економије и финансија Велике Британије, да би затим био номинован од стране Министарства спољних послова Велике Британије на позицију у Мисији ОЕБС-а у Јерменији, где је помагао у иницирању војно-безбедносног програма. Др Воткинс је приступио Академији за безбедност Велике Британије 2003. године, првобитно као виши аналитичар при Истраживачком центру за студије конфликта задужен за анализу стратешких питања у југоисточној Европи.

Године 2005. се придружио Групи за напредна истраживања и процену у оквиру исте Академије, где је радио на безбедносним, као и питањима институционалне реформе. Докторске студије из Економије одбране је завршио на Краљевом колеџу у Лондону, где предаје као ванредни професор. Аутор је, између осталих, књиге „Војна индустрија Југославије: прошлост и садашњост”. Његова ужа специјалност и подручје интереса су одбрамбена/војна економија, реформа сектора безбедности, стратегија и спољна политика те одбрамбена/војна дипломатија са посебним нагласком на подручја југоисточне Европе и Медитерана. Др Воткинс перфектно разуме и говори „западну“ варијанту српског језика. Отац му је Британац, мајка Хрватица. Из неких докумената из афере „Викиликс“ може се закључити да су га Американци користили као обавештајни извор – шта онда тек рећи за Британце!?

Оно што се др Воткинсу никако не може оспорити је да се ради о изузетно образованом и интелигентном човеку, који је, ако нигде другде, стекао огромно искуство у Србији и Јерменији, али и у самој Великој Британији, што га чини вероватно најквалификованијом особом у овом тренутку за посао који предстоји у МУП-у.

Срби су имали шансу да сами ураде реформу, али су је неповратно изгубили. Наравно, посао који ће он обавити изазваће много незадовољства код запослених, биће отпуштања, преквалификација, али ће се он бавити „конфигурацијом и бројкама“, а за онај други – кадровски део биће задужени наши. Оно што нама представља непознаницу је недостатак информација о његовим практичним искуствима у реформама цивилног сектора безбедности, прецизније у полицији.

Иако је Запад имао намеру да Војску Србије што више сведе на церемонијалну функцију, како не би представљала озбиљан бедем одбране већ „извор“ топовског меса за будуће активности NATO-а у свету, а др Воткинс је био спроводилац њихових планова, тешко је веровати да NATO и Запад уопште жели слабу српску полицију у ужем смислу речи. Напротив. Али, српска полиција ће морати да се прилагоди, и што се тиче организације и функционалности и што се тиче финансирања, неким западним стандардима, што у суштини и није лоше.

Да банализујемо, неће моћи неки начелник ПУ или ПС за реновирање једног тоалета да потроши 23.000 евра. То, дакако, не значи да ће све злоупотребе бити спречене, јер њих има и у најразвијенијим земљама, али ће, барем се надамо, бити сведене на „разумнију“ меру. Оно што, у овом контексту, заиста интересује велики број наших колега јесте даља судбина специјалних и јединица посебне намене МУП Р Србије.

Често се, раније, и међу запосленима постављало питање оправданости постојања две специјалне јединице – САЈ и ПТЈ и Жандармерије као јединице за посебну намену. Ако су некада и постојали оправдани разлози, да се не би којим случајем поновила ситуација када ЈСО-у нико није могао да се супротстави, а не треба заборавити ни потребу постојања једне јединице као што је Жандармерија због КЗБ, питање је да ли су у новим, измењеним околностима потребне све три јединице и у оваквом саставу.

Чињеница је да је Жандармерија, уз све негативне стране које су је пратиле последњих година, изузетно добро организована и обучена и једина права мобилна снага која може у најкраћем могућем року да се ангажује на било којој тачки у Србији, и по томе, без обзира на знатно слабије наоружање, превазилази способности ВС. А то Западу не одговара, јер они желе да „релаксирају“ односе Србије и тзв. Косова. Осим тога, није тајна да финансирање оваквих јединица Србију много кошта. Дакле, када је у питању даљи статус ових јединица треба и ова размишљања имати у виду и онда се неће много погрешити у предвиђањима.

Како ће изгледати конкретни потези, какво прегруписавање ту предстоји, то у овом тренутку, верујемо, не зна ни министар Стефановић, јер он се ту ништа и не пита. Што се саме полиције тиче, сасвим је реално, у почетној фази, очекивати другачију, нову „регионализацију“ која би требало да читав систем учини ефикаснијим и јефтинијим. Наравно, велике промене се могу очекивати и у сектору заједничких послова и послова исхране, а све у циљу смањивања буџетских корисника који нису што директније укључени у основни задатак МУП-а.

Све ово неће бити завршено за кратко време, то је процес који ће потрајати, а др Воткинс ће то све време пратити и контролисати. Не у смислу кадровских решења, већ у смислу спровођења реорганизације и финансијског пословања МУП.

На политичком плану, постављање др Воткинса на функцију реформатора Министарства унутрашњих послова, после онога што је урадио у Министарству одбране и ВС, представља дефинитивну потврду да су се српске власти определиле за приближавање NATO-у, са крајњим циљем да се у њега укључе. Јер, као што и др Воткинс, али не само он, каже, колективни систем безбедности је јефтинији од појединачног.

Извор: http://www.vaseljenska.com/misljenja/reforma-mup-poverena-je-britancu-dr-amadeu-votkinsu/

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s