Православље

МИТРОПОЛИТ АМВРОСИЈЕ И СЛУЧАЈ ЗАТОЧЕНОГ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА

Озбиљна откривања Амвросија о случају Иринеја изазивају нарушавање односа на релацији Атина-Јерусалим

irinej zatocen

Након оптужујућих негирања како Светог Синода тако и Јерусалимске Патријаршије о конфронтацији поводом великог питања о Иринеју синодски јерарх Амвросије интервенише  доказујући како највероватније тамо где има дима има и ватре! Митрополит Калаврите наглашава да  „за наше Православље представља стигму то што је остаје затворен без пресуде“. Открива и да је било контакта између Егзарха Пресветог Гроба Господњег у Атини са Архиепископом Јеронимом након којег је Свети Синод одлучио да опозове слање трочлане делегације у Јерусалим.

Наводи се следеће:

ТО ПРЕДСТАВЉА СТИГМУ ЗА НАШЕ ПРАВОСЛАВЉЕ!
ЗАТВОРЕН БЕЗ РЕШЕЊА!

СВЈАТЕЈШИ ПАТРИЈАРХ ЈЕРУСАЛИМСКИ г. ИРИНЕЈ

Још једном ћемо то поновити! Случај Његове Светости п.Јерусалимског г. ИРИНЕЈА, који остаје закључен у свом стану-келиjи тамо доле у Јерусалиму представља стигму за цело Православље! Сви су без изузетка криви и патријарси и архиепископи Православне Цркве, који или ћуте или су равнодушни! Мученик патријарх г. Иринеј остаје заточен без икаквог судског и најглавније оптужујуће пресуде! Чини се да га се наследник црквене Управе у Јерусалиму боји и да га због тога држи у потпуној изолацији! А што је још горе: ако путујете као ходочасник у Јерусалим и желите да посетите заточеног патријарха, НЕЋЕ вам то дозволити!

Пишемо, дакле, ово како бисмо јавно осудили понашање Егзарха Пресветог Гроба Господњег у Атини, високопреподобног архимандрита оца Дамјана, који је – очигледно – на налог Његове Светости партијарха г. Теофила, посетио недавно Високопреосвећеног Архиепископа Атине и целе Грчке г. Јеронима, да би га уверио да овај свети Патријарх г. Иринеј „није заточен“  већ „самозаточен“. То је, међутим, велика лаж! Свети и мученички патријарх г. Иринеј, без своје воље, стављен је у потпуну изолацију! Осуђујемо, дакле, ово понашање вредно презира наследника црквене Управе тамо доле у Светој Земљи! Лаж НЕ ПРИЛИЧИ црквеним људима! То је оружје оних који се осећају кривима! Изражавамо наше жаљење и – зашто не?- и нашу озлојеђеност.

Резултат интервенције Високопреосвећеног Егазрха г. Дамјана у Атини јесте да је Свети Синод на својој седници одржаној 5. фебруара ове године одлучио да опозове слање трочлане делегације у Јерусалим која је за циљ имала да тамо у име наше Цркве пружи једну братску интервенцију љубави и смиривања духова у светој Земљи Јерусалима.  Стога нас, дакле, интервенција Егзарха Јерусалимског у Атини г. Дамјана гура у даље борбе! Нећемо оставити да овлада нити неправда, нити лаж! Само храбрости, Ваша Светости г. Иринеју!

Егион, 09. фебруара 2015.г.
+ АМВРОСИЈЕ КАЛАВРИТЕ И ЕГИАЛИЈЕ

Извор: Агиоритико Вима 11.02.1015.

Посрбили: Serbia world news. rs

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s